Pilot tiny houses in Rotterdam

Pilot tiny houses in Rotterdam

Op dit moment is in Rotterdam een pilot van start, waarbij het mogelijk wordt gemaakt voor toekomstige bewoners om een tiny house te (laten) plaatsen op de eerste officiële tiny house-locatie in Rotterdam Zuid: locatie Keyenburg.

Wonen in Rotterdam is namelijk fijn wonen in een wereldstad, een inclusieve stad waar ook ruimte is om te experimenteren met nieuwe woonvormen. Rotterdam wil in 2050 klimaatneutraal zijn en experimenten met tiny houses en de daarbij behorende duurzame levensstijl kunnen lessen opleveren die wellicht op grotere schaal toepasbaar zijn in reguliere woningbouw. Er wordt gebouwd aan een stad voor allerlei verschillende mensen, zodat iedereen zich thuis voelt. Tot 2040 moeten maar liefst 50.000 woningen worden gebouwd. Dit vraagt om sneller, slimmer en gevarieerder bouwen. Tiny houses kunnen daar een bescheiden bijdrage aan leveren en kenmerken zich door flexibiliteit, innovativiteit én duurzaamheid.

Eén locatie voor tiny houses in Rotterdam

Voorlopig wordt in Rotterdam op één locatie geëxperimenteerd met tiny houses. Mocht dit experiment een succes blijken dan volgen er wellicht andere locaties. Andere mogelijkheden worden op dit moment ook onderzocht, bijvoorbeeld op daken. Informatie over tiny house-locaties in Rotterdam zal op deze pagina worden geplaatst.

Wat is een tiny house?

Er zijn verschillende definities voor tiny houses. Specifiek voor de locatie Keyenburg hanteert de gemeente Rotterdam de volgende definitie. Een tiny house:

  • is een kleine woning met een gebruiksoppervlakte van maximaal 50 vierkante meter
  • heeft een maximale grondoppervlakte van 35 vierkante meter
  • is verplaatsbaar/verrijdbaar, heeft in elk geval geen vaste fundering
  • is vrijstaand in een gedeelde buitenruimte
  • heeft een minimale ecologische footprint
  • is maximaal zelfvoorzienend.

Eigenaren kiezen in veel gevallen voor een financieel onafhankelijk leven, een minimalistische vorm van duurzaam leven en/of wonen op bijzondere plekken. Ze worden uitgedaagd om zelf een woning te ontwerpen die maximaal efficiënt gebruik maakt van vloeroppervlak en voorzieningen.

Tiny Houses, locatie Keyenburg

Op dit moment zijn de voorbereidingen in gang voor de eerste officiële tiny house-locatie in Rotterdam: locatie Keyenburg in Zuidwijk. Het wonen in een mooie parkachtige omgeving maakt het voor de toekomstige bewoners extra bijzonder. Er is hier plaats voor ongeveer 5 tot 15 tiny houses, voor een periode van maximaal 10 jaar. Om in aanmerking te komen voor een plek, moeten vooraf de plannen worden ingediend. Deze plannen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden staan in het ‘kavelpaspoort’.

Selectieprocedure: één bewonersgroep

Gemeente Rotterdam maakt gebruik van Negometrix. Dat is een online tool om de aanmeldingen te ontvangen. Alle communicatie en informatieverstrekking vindt plaats via Negometrix. Alle belangstellenden kunnen via deze link het kavelpaspoort en de selectiedocumenten terugvinden. Belangstellenden dienen de plannen uiteindelijk aan te melden als verenigde groep met 5 tot 15 tiny houses. Iedereen zorgt voor een uniek ontworpen tiny house die voldoet aan de gestelde eisen. Ook dient het huis maximaal en efficiënt gebruik te maken van het vloeroppervlak en de voorzieningen.

Waar mogelijk proberen wij individuen ook met elkaar in contact te brengen, e-mail hiervoor een verzoek naar tinyhousesSO@rotterdam.nl.

Planning

De selectieprocedure is inmiddels gestart, 22 november sluit de inschrijving en in december 2020 kiest de selectiecommissie drie groepen. Na een tweede verdiepende ronde wordt begin 2021 de winnende groep bekend gemaakt.

Meer informatie

Vragen en antwoorden over de inschrijving en de gestelde eisen verlopen zo veel als mogelijk via Negometrix. Heeft u een overige vraag? Stuur dan een e-mail naar tinyhousesSO@rotterdam.nl.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl