BAM Wonen levert negentig verduurzaamde woningen op in Delfshaven aan woningcorporatie Havensteder

BAM Wonen levert negentig verduurzaamde woningen op in Delfshaven aan woningcorporatie Havensteder

BAM Wonen heeft negentig verduurzaamde huurwoningen opgeleverd in het historische Delfshaven aan de Schans- en Watergeusstraat aan woningcorporatie Havensteder. BAM Wonen is in februari 2018 met de grootschalige renovatie gestart waarna de woningen eind 2018 zijn opgeleverd. De werkzaamheden aan de klimaatadaptieve binnentuin zijn in het eerste kwartaal van 2019 uitgevoerd. De totale oplevering is samen met de huurders, omwonenden en andere betrokkenen feestelijk gevierd door het symbolisch openen van het hek naar de binnentuin.

Verduurzamingsmaatregelen

De woningen dateren uit 1911 en zijn door de verduurzamingsmaatregelen van energielabel C/D naar energielabel A gegaan. De maatregelen bestonden onder meer uit het plaatsten van nieuwe houten kozijnen met HR++ beglazing, dakisolatie, een nieuw ventilatiesysteem en een nieuwe hr-ketel. Daarnaast zijn alle woningen voorzien van een nieuwe badkamer, keuken en toilet.

Vanschagen Architecten heeft vorm gegeven aan de nieuwe woningplattegronden. Er zijn acht begane grondwoningen samengevoegd met de eerste verdieping. Door de samenvoeging zijn negentig woningen met een grote diversiteit gecreëerd. De gevels zijn met de originele elementen en details hersteld, de voordeuren zijn weer teruggeplaatst in de gevellijn en de bergingen zijn uit het straatbeeld verdwenen.

Arjan Gooijer van Vanschagen Architecten; ‘Het Schansblok was in 1911 een van de eerste sociale woningbouwprojecten in Rotterdam. Mooi en betekenisvol dat het na deze renovatie weer jaren mee kan.’

Klimaatadaptieve binnentuin

Wat de verduurzaming nog meer bijzonder maakt is de klimaatadaptieve binnentuin. Een collectieve veilige ruimte met een mooie groene inrichting. Onder de tuin ligt een waterberging waarin bij overvloedige regenval het water van de tuin en daken wordt opgevangen van in totaal 1.750 m2. Om te voorkomen dat bij extreme regenval het water niet snel genoeg wegloopt, is een koppeling met het riool gemaakt. De tuin is afsluitbaar met een hek.

Dit is het tweede onderhoudsproject dat BAM Wonen en haar partners in opdracht van Havensteder opleveren. De negentig woningen in het project Schans-Watergeus fase 2 is een vervolg op het eerder gerealiseerde project Schans-Watergeus fase 1, waarbij dertig portiekwoningen zijn samengevoegd naar achttien ruime appartementen. De woningen in fase 1 zijn van een gemiddeld label F/G naar energielabel A gegaan.

Verduurzaming bestaande woningvoorraad door BAM Wonen

BAM Wonen heeft voor dit jaar tot dusver de renovatie en verduurzaming van 1.500 woningen in voorbereiding, in uitvoering en of gerealiseerd. BAM is daarnaast koploper in het realiseren van de nul-op-de-meter (NOM)-woning met meer dan 1600 NOM-woningen in voorbereiding, in uitvoering of gerealiseerd. BAM heeft hiervoor als eerste bouwer in Nederland uit handen van Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken, het volledige NOM-keur ontvangen. Hiermee zijn de kwaliteit en beloofde prestaties van de NOM-woningen officieel gegarandeerd.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl