Duurzaam woongebouw met ecologische daktuin op Oostenburg opgeleverd

Duurzaam woongebouw met ecologische daktuin op Oostenburg opgeleverd

Op nieuw wooneiland Oostenburg, aan de VOC-kade, is een vierde woongebouw opgeleverd: De Keizer. Een zeven verdiepingen tellend duurzaam woongebouw met 44 diverse woningen, met ecologische daktuin. VORM is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling, waar veel aandacht is voor de gezondheid en het welzijn van de toekomstige bewoners. Alle woningen zijn erfpachtvrij. De Keizer, gebouwd door Hillen & Roosen, voorziet in diverse slimme woningen voor uiteenlopende huishoudens: van kleine studio’s, tot maisonnettes en extra grote appartementen. Het aanbod brengt diversiteit en levendigheid.

Het ontwerp van Workshop Architecten ligt aan de VOC kade – naast Roest – aan het water, in het centrum en op een steenworp afstand van Amsterdam Centraal met alle (commerciële) voorzieningen binnen handbereik op het eiland. Het woongebouw is hoogwaardig afgewerkt met een stoer uiterlijk dankzij de toepassing van zwart beton, gecombineerd met zwart Braziliaans metselwerk. De toepassing van duurzaam geproduceerd hout in de afwerking, resulteert in een warme en zachte ambiance. Dit brengt een huiselijk en gemoedelijke sfeer.

Kroon op De Keizer: ecologische daktuin

Bewoners kunnen elkaar ontmoeten in de collectieve ecologische daktuin van De Keizer. Een groene oase met bomen, struiken en springtoestellen. De kroon op de Keizer voorziet in ecologische waterbuffering en -berging en gaat tegelijkertijd hittestress tegen. Ook houdt de tuin de omgeving koel. Op de begane grond is tevens een groene binnentuin gerealiseerd. Dankzij de aandacht voor biodiversiteit in de ontwikkeling van Oostenburg, ontstaat er niet alleen een prettige leefomgeving voor de mens, maar ook voor vogels en insecten zoals bijen, hommels en vlinders. “Tegen de achtergrond van een steeds verdergaande verstedelijking in Nederland, is een toenemende aandacht voor gezondheid en welzijn belangrijk”, vertelt Robin de Ridder, Projectontwikkelaar bij VORM. “Samen met klimaatverandering en toenemende grondstoffenschaarste, is een gezonde leefomgeving één van de belangrijkste uitdagingen voor de stad van de toekomst hier op Oostenburg.”

Architectuur en duurzaamheid

Hergebruik van materialen is een belangrijke voorwaarde van de missie om Oostenburg duurzaam te maken. De GPR van 8 wordt onder andere behaald door toepassingen van diverse circulaire materialen, zoals bakstenen, verhardingen en circulair beton. Deze zijn vervaardigd door oude materialen – bijvoorbeeld uit slooppanden – te vijzelen (vermalen) en opnieuw te gebruiken. Het hout dat in woontoren De Keizer verwerkt wordt, is duurzaam geproduceerd & FSC gecertificeerd hout. Er worden in en rondom het gebouw nieuwe bomen aangeplant om het ecosysteem op de plaats van de kap intact te houden.

“Wij praten niet alleen over circulair bouwen, wij doen het ook. In 2016 al met Patch22, lange tijd het hoogste houten woongebouw van Nederland”, aldus Rolof Venema, Commercieel Directeur bij Hillen & Roosen. “We zijn trots op de manier waarop de circulaire ambities op Oostenburg zijn waargemaakt”, vertelt Rolof Venema, Directeur van Hillen & Roosen.

Nieuwe bloeiperiode

Met de oplevering van de eerste gebouwen op Oostenburg is de nieuwe bloeiperiode voor het eiland voelbaar. De gebiedsontwikkeling voorziet toekomstige bewoners straks van een bruisende mix van wonen, winkelen, uitgaan, kunst en cultuur in een groene omgeving.

Voor de ontwikkeling van De Keizer werkte projectontwikkelaar VORM samen met Workshop Architecten, Ard Hoksbergen, Milad Pallesh en Ivar van de Zwan.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl