Bouw duurzame woontoren De Prins op Oostenburg van start

Bouw duurzame woontoren De Prins op Oostenburg van start

De bouw van woontoren De Prins – Blok 16 – op Oostenburg is officieel van start. Bot Bouw neemt de realisatie op zich, in opdracht van de Rotterdamse projectontwikkelaar VORM.

De Prins beschikt over een gevarieerd programma met 125 stadsappartementen, onderverdeeld in 94 vrijesector huurappartementen en 31 erfpachtvrij koopwoningen. De oplevering van de toren – direct gelegen naast de iconische Werkspoorhal – staat gepland in het derde kwartaal van 2023.

De Prins verrijst vlakbij de VOC-kade. “De toekomstige bewoners leven hier midden in het centrum van Amsterdam, maar dan op een eiland”, vertelt Sander van der Wolf, Senior Projectontwikkelaar bij VORM. “Dat geeft de inwoners van deze nieuwe wijk een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid.” Naast 31 erfpachtvrije koopwoningen, realiseert VORM tevens 94 huurappartementen in De Prins, in opdracht van Rail & OV.

Een gevarieerd programma

Het programma van De Prins is zeer gevarieerd. Mede dankzij het gemêleerde aanbod van koopwoningen is de doelgroep divers. Het aanbod bestaat uit stadsappartementen van circa 45m² tot royale hoekappartementen van circa 88m². Daarnaast worden er 94 vrije-sectorappartementen gerealiseerd en is in de plint van het gebouw, grenzend aan de Werkspoorhal, ruimte voor hedendaagse horeca.

Een opvallende toren

Het nieuwe woongebouw De Prins, naar ontwerp van Workshop Architecten, Studio Pallesh, LOLA landscape en BBHD architecten krijgt een bijzondere aanblik en locatie in Amsterdam. De woontoren van 14 verdiepingen wordt voorzien van een rode, betonnen siergevel.

Bij binnenkomst wordt men verrast door een groot atrium. De appartementen op de hoger gelegen verdiepingen beschikken over een groots uitzicht over onze hoofdstad. De appartementen op de 14e verdieping worden uitgerust met ramen van drie meter hoog. Ook de overige stadsappartementen zijn voorzien van verdiepingshoge ramen.

Hoge ambitie op duurzaamheid

De duurzaamheid die op Oostenburg wordt nagestreefd, gaat veel verder dan de ambitie om op energiegebied zelfvoorzienend te zijn of het creëren van groen. Hergebruik van bijvoorbeeld lampen uit de hal, beweging stimuleren op de trappen en deelauto’s zijn slechts een paar van de vele oplossingen. Daarnaast worden alle woningen in De Prins uitgerust met een eigen duurzaam klimaatsysteem, slimme installaties en worden hoogwaardige materialen gebruikt. Dit resulteert in een EPC van slechts <0,2. Opvallend lager dan de minimale Bouwbesluit eis van 0,4. Het totale woongebouw wordt opgeleverd met een hoge GPR-score van 8.

Totaal 1140 woningen

VORM realiseert op Oostenburg totaal 1140 woningen met een BVO van circa 110.000m2, verdeeld over 49 gebouwen met elk een eigen ontwerp en eigen architect. Blok 16 vormt – samen met de Werkspoorhal – het sluitstuk van project Oostenburg dat VORM gaat opleveren. Oostenburg is een ontwikkeling van VORM, Stadgenoot en Steenwell.

Rate this post

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl