Margarinefabriek Blue Band wordt nieuwe Rotterdamse stadswijk
VORM heeft de margarinefabriek aan de Nassaukade in Rotterdam gekocht met de ambitie er de komende jaren een grootschalige, binnenstedelijke herontwikkeling te realiseren. Op de prominente zichtlocatie aan de Nieuwe Maas verreist straks een stoer en duurzaam stuk Rotterdam. De bestaande fabriek maakt hier plaats voor een divers programma. Wij hebben de ambitie circa 1200 woningen te realiseren, waarvan minimaal 50% betaalbaar. Een plek waar de rijke historie van voedselproductie op eigentijdse wijze wordt teruggebracht in de nieuwe stadswijk.
De huidige eigenaar Upfield, een spinoff van Unilever, maakte begin 2021 bekend de productielocatie te gaan verlaten. Waar het fabrieksterrein nu niet publiek toegankelijk is, heeft de Rotterdamse ontwikkelaar het plan om het gebied openbaar te maken: “hier gaan we werken aan een nieuwe hotspot in Rotterdam”, vertelt Ester Vrij, Regiomanager acquisitie bij VORM. “Iedereen kan straks genieten van deze prachtige plek aan het water”.
Mixed-use ontwikkeling
De fabriek aan de Nassaukade, op de kop van stadsdeel Feijenoord, beslaat een oppervlakte van circa 24.000 m2. Door de zichtlocatie aan de Nieuwe Maas, heeft het industriële gebied de potentie uit te groeien tot een nieuwe iconische stadswijk. Het is een van de laatste grootschalige ontwikkellocaties in Rotterdam. VORM ziet kansen om samen met gemeente Rotterdam een nieuwe toekomst te geven aan deze plek, met de toevoeging van een nieuw, duurzaam en toekomstbestendig woon- en werkprogramma. De definitieve inrichting en programmering wordt in overleg met de gemeente bepaald.
“Begin maart werden we op de hoogte gesteld dat deze productielocatie in Rotterdam ging sluiten”, vertelt Marc Vriens, Ontwikkelmanager bij VORM. “De afgelopen maanden hebben we, samen met Mecanoo Architects, hard gewerkt aan een plan voor het realiseren van een nieuwe ontwikkeling op deze locatie. Eind september heeft de verkoper VORM gekozen als winnaar van de tender.”
VORM is geadviseerd door Loyens&Loeff en De Mik Bedrijfshuisvesting.