Oplevering Sluishuis: een nieuw icoon en entree voor Amsterdam IJburg

Oplevering Sluishuis: een nieuw icoon en entree voor Amsterdam IJburg

Na vier jaar bouwen is Sluishuis opgeleverd. Amsterdam IJburg is hiermee een nieuwe, architectonisch hoogwaardige ontmoetingsplek rijker. Het gebouw slaat een brug tussen IJburg en het centrum van de stad. En met 442 diverse koop- en huurwoningen, een openbare groene daktuin met looproute voor wandelaars, vogel -en recreatie-eilanden, aanlegsteigers en horeca vormt Sluishuis een plek voor iedereen.

“Met de oplevering van Sluishuis krijgt IJburg een nieuwe iconische entree. Het geeft smoel aan een wijk die nog volop in ontwikkeling is en de komende jaren nog flink verder zal groeien”
– Jan-Bert Vroege, Stadsbestuurder Amsterdam Oost

Een bruisende wijk op het water

Het project ging in 2016 van start. In dat jaar riep gemeente Amsterdam de combinatie VORM en BESIX RED uit tot winnaar van de kwaliteitstender voor de ontwikkeling van Sluishuis. Voor het ontwerp van dit unieke gebouw bundelden wij onze krachten met de architectenbureaus Bjarke Ingels Group (BIG) uit Denemarken en het Nederlandse Barcode Architects. De complexe bouw werd toevertrouwd aan BESIX Nederland en VORM. Het resultaat van onze gedeelde visie is een iconische ontwikkeling waarin duurzaamheid en het welzijn van bewoners en bezoekers centraal staat.

Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege (gemeente Amsterdam) is trots: “Met de oplevering van Sluishuis krijgt IJburg een nieuwe iconische entree. Het geeft smoel aan een wijk die nog volop in ontwikkeling is en de komende jaren nog flink verder zal groeien. Met het duurzame en energie-opwekkende karakter en veel ruimte voor middenhuur past dit project goed in de ambities van het nieuwe stadsbestuur. Wij nemen nu de handschoen op om voor deze nieuwe bewoners IJburg verder uit te bouwen tot een bruisende wijk.”

Een nieuwe woonervaring op het water

Sluishuis bestaat uit 442 energieneutrale koop- en huurappartementen en een programma met woonbootkavels, aanlegsteigers voor plezierboten, horeca, commerciële ruimtes en een volledig geïntegreerd waterlandschap met eilanden voor recreatie, watersport, fauna en flora en zelfs energieopwekking. Het project is voor een groot deel publiek toegankelijk. Bewoners en bezoekers kunnen vertoeven in de binnenhaven, genieten van de promenade met grandioze uitzichten op het dak en vanaf de steigers en eilanden watervogels spotten of de historische woonschepen bewonderen.

De appartementen van Sluishuis zijn gevarieerd qua typologie en werden ontworpen voor verschillende doelgroepen, inkomensniveaus en leeftijdscategorieën. Naast compacte stadsstudio’s en watersportappartementen heeft Sluishuis duplex penthouses met zowel een relatie met de binnenhaven als uitzicht over het IJ-meer. Aan het getrapte deel bevinden zich premium appartementen met luxe houten dakterrassen op de zon met uitzicht over IJburg. Extra bijzonder zijn de appartementen aan de onderkant van de uitkraging, met prachtig uitzicht over het IJ én direct op het water.

Integrale duurzaamheid

De duurzaamheid van Sluishuis vormt een integraal deel van het project. Met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0.00, wekt het gebouw meer energie op dan het verbruikt. De verwarmingsbehoefte van het gebouw is geminimaliseerd door het combineren van uitstekende isolatietechnieken, driedubbele beglazing, warmteterugwinning op de ventilatiesystemen en het afvalwater. Het energieverbruik wordt verder verlaagd door toepassing van een Warmte Koude Opslag – systeem (WKO) in de bodem voor warmte en koeling in combinatie met stadsverwarming om piekmomenten op te vangen. Het resterende energieverbruik voor verwarming, warmtepompen, ventilatie en ledverlichting wordt volledig gecompenseerd door ca. 2.200 m² zonnepanelen, waaraan een volledig drijvend eiland naast het project gewijd is. Bij het ontwikkelen van Sluishuis is veel aandacht besteed aan de groenvoorziening en wateropvang. Aan de voorzijde, zijkanten en in de binnenhaven bevinden zich tuinen met lokale plantensoorten. Het groen loopt over de dakterrassen naar boven in geïntegreerde plantenbakken. Op het dak geeft dit een prettige groene sfeer.

“Als we heel Nederland zouden inrichten zoals Sluishuis, dan hadden we nu geen energievraagstuk meer en was eenzaamheid bijna niet meer mogelijk”
– Hans Meurs, CEO VORM

Toonaangevende architectuur

Sluishuis biedt een moderne en duurzame manier van wonen op en rond het water. Het is een opmerkelijk gebouw met een uniek volume dat dankzij een dubbele uitkraging (cantilevers) over het water lijkt te zweven. De cantilevers komen samen in een hoge hoek die een grote toegangspoort vormt, als het ware een opengaande sluis, van het IJ naar de binnenhaven van het gebouw. Aan de andere zijde is het gebouw afgetrapt om met vriendelijke groene terrassen een uitnodigend gebaar naar IJburg te maken.

Bjarke Ingels, Founding Partner BIG, zegt: “Na het doorbrengen van mijn studiejaren als architect in Nederland aan het einde van de 20ste eeuw, voelt het als thuiskomen om nu bij te kunnen dragen aan de architectuur van de stad die ik zo lang heb bewonderd.”

Versterken van sociale cohesie

Naast zijn duurzame eigenschappen is Sluishuis erop gericht om de sociale verbinding tussen bewoners en bezoekers te stimuleren en versterken. Door de verspringende balkons ontstaan verrassende zichtrelaties en uitwisselingen. De publieke route over het dak, maar ook de kinderspeelplaats in de binnenhaven, het steigerlandschap en de positionering van de houten dakterrassen stimuleren spontante ontmoetingen.

Hans Meurs, CEO VORM: “Als we heel Nederland zouden inrichten zoals Sluishuis, dan hadden we nu geen energievraagstuk meer en was eenzaamheid bijna niet meer mogelijk. Een geslaagd project, in alle opzichten. Hier is met bezieling aan gewerkt. Dat maakt mij trots.”

Later dit jaar zal Sluishuis worden overgedragen aan VORM Vastgoedonderhoud die zal instaan voor garantiewerkzaamheden en het onderhoud van de VvE en voor Bouwinvest. Zij ondersteunen de VvE met de parkeergarage, huurappartementen (eigendom van Bouwinvest), en het waterprogramma.

Rate this post

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl