Bouw woontorens Boston & Seattle officieel van start

Bouw woontorens Boston & Seattle officieel van start

De start van de bouw van de woontorens Boston & Seattle is vrijdag 5 december in het bijzijn van Ronald Schneider, wethouder Stedelijke Ontwikkeling van de Gemeente Rotterdam, officieel van start gegaan. In LantarenVenster, het theater dat pal naast de bouwplaats ligt, werden de genodigden met drie korte films meegenomen in de geschiedenis van de pier, het bouwproces én het ontwerp van de woontorens.

Het gebouw

Boston & Seattle is een ontwikkeling van v.o.f. Pier III (een samenwerkingsverband tussen Bouwfonds Ontwikkeling en Synchroon). Het ontwerp van het gebouw is van Van Dongen – Koschuch Architects and Planners. Het gebouw dat gelegen is op de Wilhelminapier bestaat uit twee torens van in totaal 23 verdiepingen hoog. Naast de 220 koop- en huurappartementen en 1.500 m² commerciële ruimte voor cultuur, winkels en horeca, biedt het gebouw ruimte aan privé-parkeerplaatsen voor de bewoners en een tweelaagse, ondergrondse openbare parkeergarage.

Een nieuwe mijlpaal

In juni van dit jaar werd de omgevingsvergunning verleend voor dit project. Waarna het bouwterrein door J.P. van Eesteren werd ingericht. Nóg voor de bouw goed en wel kon beginnen werd deze stilgelegd omdat er extra onderzoek nodig was naar de mogelijke aanwezigheid van blindgangers op het terrein. Gelukkig werden er geen blindgangers aangetroffen en begin oktober gaf de gemeente de bouwplaats vrij zodat de bouw kon worden hervat. ‘De start van de bouw is opnieuw een mooie mijlpaal voor Rotterdam. Het afgelopen jaar is echt een feestjaar geweest voor de liefhebber van architectuur en stedenbouw waarbij de verkiezing tot European City of the Year een mooie beloning is van alle inspanningen die we gezamenlijk hebben gedaan om Rotterdam sterk en aantrekkelijk te maken. Met de ontwikkeling van Boston & Seattle, maar ook met projecten in de binnenstad zoals het Timmerhuis en Cool63, laten we zien hoe we dit succes gaan vasthouden’, aldus wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling).

De bouw

De werkzaamheden op de bouwplaats van de woontorens Boston & Seattle zijn inmiddels in volle gang. De bak voor de parkeergarage is inmiddels gedeeltelijk uitgegraven door J.P. van Eesteren en maandag starten de heiwerkzaamheden. Voor dit project werd er de afgelopen maanden ook al flink virtueel gebouwd, legt projectleider Peter Schouten uit. ‘We hebben dit project volledig uitgewerkt in BIM. Dat betekent dat we al een ‘digitaal prototype’ van het gebouw in 3D hebben gemaakt voordat er ook maar iemand met de daadwerkelijke bouw aan de slag is gegaan.’ De bouwer gaf zelfs al virtuele rondleidingen door het gebouw aan diverse betrokken partijen.

De planning

Het gebouw wordt in drieën opgeleverd. Eerste kwartaal 2016 is het de beurt aan de openbare parkeergarage. Daarna volgt de oplevering van Seattle in het eerste kwartaal van 2017, de oplevering van Boston staat gepland voor het tweede kwartaal van 2017.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl